PAD HAŠKIH BEGUNACA

Trodelni TV serijal “PAD HAŠKIH BEGUNACA” je dokumentarno-politički triler o skrivanju, potrazi i hapšenju najtraženijih begunaca od strane međunarodne pravde, koji su optuženi za najteže ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije.Političke igre, nevoljna saradnja sa Tribunalom, sabotaže tajnih službi, jataci, lažni identiteti i holivudske transformacije begunaca, izdaje ljubavnica, doživljaj patriotizma i mnogo političkog mulja, učinilo je da do pada poslednjeg, od šestorice najtraženijih haških begunaca, prođe punih dvadeset godina od početka rata.

Pravda je stizala sporo. Niz potraga i “potraga”, pa i pomoć države u skrivanju čak i optuženima za najteže ratne zločine, uključujući genocid, u značajnoj meri su obesmislili put do zadovoljenja pravde. Ona, za jedne – nikad nije stigla. Drugima – bila je konačni čin izdaje.

Srbija, koja zvanično nije učestvovala u ratu, ali čija je politika bila jedan od ključnih faktora krvavog raspada Jugoslavije – platila je i plaća cenu.

Stvarnog suočavanja sa prošlošću u čitavom regionu, još uvek nema.

“Pad haških begunaca” je mali doprinos tom naporu bez koga nema ni razumevanja ni izgradnje poverenja među narodima sa prostora bivše Jugoslavije. Uz to ovo je i priča koja će doprineti boljem razumevanju politike i života koji često prevazilazi romane i filmske scenarije. I upotpunjavanju istine koju svako u sebi nosi.

Serijal “Pad haških begunaca” posvećen je svim žrtvama rata, zemlji koje više nema i Miodragu Mikiju Rakiću, koji je dao celog sebe za bolju Srbiju.

Serijal “PAD HAŠKIH BEGUNACA” koji je nastao u okviru projekta Evropske unije “Jačanje medijske slobode u Srbiji”, čine 3 dokumentarna TV filma – “Pad Ratka Mladića“, “Pad Radovana Karadžića“ i “Pad haških begunaca“ – koji uz svedočenje o jednom vremenu i tragičnim, ratnim posledicama politika vođenih na prostoru ex YU, donosi i niz novih informacija: analizu političkih zbivanja koja su uzrokovala neretko lažnim, ali i stvarnim potragama za najtraženijim haškim optuženicima, činjenice koje su uticale na (ne)saradnju sa Tribunalom, umešanost državnih struktura, ali i Vojske i Crkve, u skrivanje optuženih za najteže zločine i konačan rasplet.

Događaji o kojima ne postoje (dostupni) video materijali, prikazani su kroz grafičke i video rekonstrukcije na osnovu prikupljenih ekskluzivnih informacija i dostupne dokumentacije. U rekonstrukcijama u ulozi Ratka Mladića je glumac Bora Nenić, a u ulozi Radovana Karadžića, glumac i upravnik Šabačkog pozorišta Zoran Karajić.

SAGOVORNICI
U serijalu najrelevantniji sagovornici iznose do sada nepoznate detalje koji se odnose na potragu za haškim beguncima i (ne)saradnju sa Tribunalom u Hagu:
predstavnici Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (Serž Bramerc, glavni tužilac MKSJ od 2008. i Karla Del Ponte, glavni tužilac MKSJ 1999-2008; Žan-Daniel Ruh, specijalni savetnik Tužilaštva MKSJ 2003-2008; Florens Artman, savetnik i portparol Tužilaštva MKSJ 2000-2006), Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije (Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine Republike Srbije i pomoćnici Bruno Vekarić i Dragoljub Stanković), predstavnici države Srbije (Boris Tadić, predsednik Srbije 2004-2012; Rasim Ljajić, ministar u Vladi Republike Srbije; Zoran Živković, predsednik Vlade Republike Srbije 2003-2004; general Zoran Stanković, ministar odbrane SCG 2006-2007; general Aleksandar Dimitrijević, pomoćnik ministra odbrane SCG 2005; Saša Vukadinović, direktor BIA 2008-2012; Aleksandar Kostić, načelnik SORZ, MUP Srbije 2003-2009) analitičari – učesnici i svedoci (Miroslav Toholj, književnik, bivši ministar u Vladi Republike Srpske; dr Leposava Beba Kron, direktor Instituta za kriminološka istraživanja -Beograd; Nataša Kandić, Fond za humanitarno pravo u Srbiji; Lazar Stojanović, reditelj i novinari Senad Pećanin i Dejan Anastasijević).

AUTORSKI TIM
Autorski tim predvodi dugogodišnji novinar i urednik Slaviša Lekić, a između ostalih ga čine i koautor i pomoćnik reditelja Jovana S. Polić, koautor i urednik serijala Bojana Lekić, novinar Sanja Lončar koja je predvodila istraživački tim, direktor fotografije Nebojša Bašić, izvršni producent Bojan Morača. Originalnu muziku za filmski serijal komponovao je Dobrica Višnjić. Režija je poverena profesoru Draganu Elčiću, jednom od najnagrađivanijih domaćih reditelja u oblasti dokumentarnih filmova.
Produkciju potpisuju “Brendon” i “JSP”, a prava emitovanja za Srbiju i Crnu Goru ima TV Prva.

Ovaj TV serijal nastao je u okviru projekta Evropske unije „Jačanje medijske slobode u Srbiji“.
Podržali su ga Ministarstvo kulture Republike Srbije, ambasade Holandije, Norveške, Švajcarske i Velike Britanije, kao i Fond za otvoreno društvo, a realizovan je u saradnji sa Specijalnim tužilaštvom za ratne zločine u Srbiji.

(serijal emitovan na TV PRVA – 2015. godine)