MEDIJI U SRBIJI: HRONIKA PROPADANJA

MEDIJI U SRBIJI: HRONIKA PROPADANJA, autora Slaviše Lekića, bavi se hronologijom posrtanja medija – od dolaska na vlast Slobodana Miloševića, do današnjih dana.  Detaljnom analizom mnogih događaja koji su „sedmu silu“ doveli na valjda najniže grane u svojoj istoriji i sučeljavanjem, uz bogatu novinsku dokumentaciju i arhivski filmski materijal, argumenata i „argumenata“ više od 50 aktera koji su obeležili takvo stanje profesije, dokumentarni serijal MEDIJI U SRBIJI: HRONIKA PROPADANJA (10 epizoda od po 45 minuta)  traga za odgovorom na pitanja: koliko su sami novinari, u protekle dve i po decenije, doprineli srozavanju ugleda profesije, “kreativnoj”  (zlo)upotrebi slobode medija, ali i činjenici da ih javnost danas prihvata tek kao manekene primitivnog “žuto-crnog” novinarstva.

Iako je prvih osam epizoda proizvedeno 2012. godine, kvalitet, ali pre svega značaj ovoj projekta, najbolje potvrđuje činjenica da je televizija N1, koja zahteva najviše svetske profesionalne (novinarske i produkcijske) standarde, ove godine otkupila autorska prava na emitovanje serijala i angažovala produkciju da napravi još dve epizode, koje se tiču perioda od 2012. do danas.

SIŽE: Dolaskom na vlast  Slobodana Miloševića kreće obračun sa nosiocima liberalnih stavova u medijima, a javni bič u obračunu sa novinarima nalazi se u rukama Dušana Mitevića, Živorada Minovića, Dragana Hadži Antića, kasnije i Milorada Vučelića, koji su lansiranjem brojnih afera nastojali da sistematski uguše svaku autonomnost i svaki profesionalni integritet novinara.

Vlast je sve raspoložive medijske kadrove upregla u pripremu psihološkog terena za narastanje međunacionalne mržnje. Priključujući se brojnoj armiji ratnih profitera, novinari svoje medijsko umeće, pod maskom „odbrane istorijiskih i nacionalnih prava“, stavljaju u funkciju ratne mašinerije, a u prvi plan izbijaju dojučerašnji anonimni novinari: Krste Bijelić, Milijana Baletić, Milorad Komrakov, Ratko Dmitrović, Spomenka Jović, Miodrag Popov…

I posle kraha Miloševićevog režima, medijski kredo u Srbiji ostao je proizvodnja političke lojalnosti, onesposobljavanje građana da misle svojom glavom, instrumentalizacija novinara, manipulacija podanicima i industrijsko oblikovanje javnog mnenja. Na scenu stupaju tajkuni, nastali u eri Slobodana Miloševića, koji su sumnjivo stečenim kapitalom osnivali nova glasila. Došlo je do nagle tabloidizacije, banalizacije i eksplozije huškačkog novinarstva. Kontinuirani medijski linč, orkestrirana kampanja i satanizacija Zorana Đinđića, tokom koje su “Nacional”, “Balkan”, “Svedok”, NIN, “Blic news”, “Evropa”, “Revija 92”, “Identitet”… premijera nazivali varalicom, kriminalcem, čak i ubicom, kulminirala je njegovim ubistvom.

Od izvestioca i aktera Miloševićevog uzdizanja; zagovornika mržnje, netolerancije i rata; novinari su se danas u Srbiji “uzdigli” do glasnogovornika onoga što političari ne smeju da kažu, ali smeju da odaju. Novinari se i dalje zloupotrebljavaju, samo se to danas radi na sofisticiraniji način. Nema ratnohuškačkog novinarstva ali je i dalje prisutan govor mržnje.

Sagovornici u ovom serijalu su: Dragan Hadži Antić, Brankica Stanković, Milijana Baletić, Gordana Suša, Srđan Šaper, Svetislav Basara, Živorad Minović, Gordana Logar, Dragan Kojadinović, Duško Bogdanović, Milorad Roganović, Zoran Ostojić, Vukašin Obradović, Bojana Lekić, Dragan J. Vučićević, Čedomir Čupić, Branka Otašević, Sonja Liht, Snježana Milivojević, Boško Jakšić, Bruno Vekarić, Veselin Simonović, Cvijetin Milivojević, Velimir Ćurguz Kazimir, Dragan Bujošević, Dušan Radulović, Lazar Lalić, Filip Švarm, Ljiljana Zorkić, Milica Lučić Čavić, Miroslav Turudić, Miloš Vasić, Nadežda Gaće, Radivoj Cvetićanin, Zlatko Paković, Radina Vučetić, Vesna Mališić, Slobodan Reljić, Veran Matić, Zoran Panović…

Učešće u ovom serijalu odbili su: Aleksandar Tijanić, Ljiljana Smajlović, Vesna Jugović, Miodrag Popov, Milorad Vučelić, Željko Mitrović, Nino Brajović, Željko Cvijanović, Ratko Dmitrović, Miroslav Lazanski, Nikola Vrzić…

Autor serijala je Slaviša Lekić, reditelj Vladimir Tagić, producent Jovana S. Polić, novinari Sanja Lončar i Zoran Pavić,  a izvršnu produkciju potpisuju STATUSTEAM, JSP i SL MEDIA.

(serijal od prvih osam epizoda je emitovan na TV Vojvodina – 2012. godine, a TV N1 je u decembru 2015. i januaru 2016. godine emitovanla svih 10 epizoda)